Om at lodde med børn

Børn og lodning - kom godt igang

Når man lodder med børn, er der en række sikkerhedsprocedurer, som er vigtige at understrege inden man går i gang. Vigtigst er at alle i lokalet skal have sikkerhedsbriller på, når loddekolberne er tændt - også selvom de ikke lodder.

Derudover kræver Arbejdstilsynet at man anvender blyfrit loddetin, og at der findes procesudsug ved loddestedet pga. de sundhedsskadelige dampe som udvikles.

Rent praktisk deles klassen i to når eleverne skal lære at lodde. Så der er ro på, første gang de har det varme specialværktøj i hænderne.

Loddekolben demonstreres, og læreren viser, hvordan man skal holde på den. Endvidere gøres børnene opmærksomme på at loddekolben ALTID skal placeres i holderen, når den ikke anvendes for at undgå ulykker.

Loddekolben holdes i den hånd, eleven skriver med, mens man har loddetinnet i den anden. Det vises, hvordan tinnet glattes til en strakt linje inden lodning. Eleven skal holde ca. 10 cm inde på tinnet for at undgå at brænde fingrene.

Under selve loddearbejdet skal kolben holdes stille på det punkt, hvor man ønsker at smelte to komponenter sammen, mens man tilsætter tin. Eleverne skal her bruge øjnene og se, at tinnet lægger sig omkring de dele, som skal sammenføjes. Når tinnet gør dét, er lodningen i orden.

En del elever glemmer at holde kolben stille, men forsøger i stedet at ”male” med den. Dette giver ”kolde” lodninger, hvilket giver en dårlig elektrisk forbindelse.   

På Skramloteket oplever vi, at børn er meget begejstrede for at lodde. Stort set alle finder det enormt tilfredsstillende at se loddetinnet smelte. Samtidig udvises der stor respekt over for den 300 grader varme loddekolbe, og børnene er yderst koncentrerede under arbejdet. Det betyder, at der ofte er musestille på loddeværkstedet, selvom der er 28 børn i lokalet.